F Perla severného Talianska? Benátky - ŽIVOT PODĽA SEBA

Perla severného Talianska? Benátky


Tento krát som si povedala, že navštívim najikonickejšie miesto na svete. Mesto bez áut, plné kanálov, chutného jedla, histórie, osobností a lahodnej kávy. Veľmi stručne ale najpodstatnejšie som vám opísala krásne a však rozporuplné BENÁTKY. 


Opäť som využila príjemné služby CK Prima Travel a tá splnila presne to čo som požadovala. Ale poďme na samotné mesto a jeho atmosféru. 


PERLA SEVERNÉHO TALIANSKA? 


Benátky, mesto na severe Talianska, sú jedinečné svojou architektúrou a rozmanitými kanálmi, ktoré nahrádzajú tradičné ulice. Rozprestierajú sa na 118 malých ostrovoch, ktoré spája viac ako 400 mostov. Najznámejším kanálom je Veľký kanál (Canal Grande), ktorý prechádza stredom mesta a je hlavným dopravným koridorom pre gondoly, vodné taxíky a vaporetta, miestne vodné autobusy.

Historické jadro mesta je na zozname svetového dedičstva UNESCO a je domovom mnohých významných stavieb, ako je Bazilika svätého Marka so svojou nádhernou mozaikovou výzdobou a Dóžov palác, ktorý bol sídlom benátskeho dóžu, vodcu Benátskej republiky. Námestie svätého Marka, hlavné verejné námestie v Benátkach, je obklopené kaviarňami a obchodmi a je obľúbeným miestom turistov.

Benátky sú známe aj pre svoj každoročný karneval, počas ktorého sa mesto zaplní ľuďmi v nádherných maskách a kostýmoch, pripomínajúcich časy renesancie.

Mesto však čelí aj mnohým výzvam, ako sú záplavy, ktoré sú spôsobené stúpajúcou hladinou mora, a nadmerným turizmom, ktorý ovplyvňuje miestny život. A práve toto je dosť rozporuplné. Na jednej strane chcú mesto bez turistov a na druhej z nich doslova žijú. Napriek týmto problémom zostávajú Benátky jedným z najromantickejších a najmalebnejších miest na svete, ktoré priťahuje milióny návštevníkov ročne.

Benátky boli domovom mnohých významných osobností, ktoré svojím životom a prácou prispeli k rozvoju umenia, vedy a politiky. Medzi najznámejších obyvateľov Benátok patria:

  1. Marco Polo (1254 – 1324) - Slávny cestovateľ a obchodník, ktorý sa preslávil svojimi cestami do Ázie, najmä do Číny. Jeho kniha "Il Milione" inšpirovala mnohých ďalších cestovateľov a prieskumníkov. 

  2. Tintoretto (1518 – 1594) - Vlastným menom Jacopo Robusti, bol významný renesančný maliar známy svojimi dramatickými a dynamickými maľbami. Jeho diela zdobia mnohé kostoly a verejné budovy v Benátkach.

  3. Antonio Vivaldi (1678 – 1741) - Skladateľ a huslista z obdobia baroka, najznámejší svojím cyklom husľových koncertov "Štyri ročné obdobia". Vivaldi pôsobil v Benátkach ako učiteľ hudby a skladateľ.

  4. Giacomo Casanova (1725 – 1798) - Dobrodruh, spisovateľ a diplomat, známy svojimi pamäťami, ktoré ponúkajú cenný pohľad na život v 18. storočí. Casanova bol tiež známy svojimi romantickými dobrodružstvami. Dodnes sa v meste nachádza kaviareň kde chodil a môžete si tam dať kávu aj Vy. Údajne na tomto mieste "balil svoje frajerky". Neviem, ale káva tu stojí od 6 eur. 









MIESTO, KDE SA HISTÓRIA STRETÁVA S UMENÍM? 


Benátky sú plné zaujímavých miest a pamiatok, ktoré stoja za návštevu. Tu je niekoľko najvýznamnejších. Niektoré majú vstup zadarmo, alebo len nejakú časť, iné si musíte zaplatiť. 

Najviac navštevované je Námestie svätého Marka (Piazza San Marco) považované aj za srdce Benátok, obklopené nádhernými historickými budovami. Je domovom bohužiaľ mnohých holubov ale i  kaviarní, kde si môžete vychutnať pravú benátsku atmosféru. Nachádza sa tu najstaršia kaviareň sveta - Florian, je z 18. storočia, ikonická stavba s prekrásnym interiérom. 

Ďalšou dominantou je  Bazilika svätého Marka (Basilica di San Marco) úchvatná katedrála známa svojou byzantskou architektúrou, zlatými mozaikami a štyrmi bronzovými koňmi na priečelí.

Za mňa absolútnou dominantou je Dóžov palác (Palazzo Ducale) pôsobivý gotický palác, ktorý bol sídlom benátskych dóžov. Jeho interiéry sú bohaté na umenie a históriu, vrátane slávneho Mostu vzdychov (Ponte dei Sospiri), ktorý spája palác s väznicou. 

Hlavnou atrakciou je určite Veľký kanál (Canal Grande) hlavná vodná tepna Benátok, lemovaná nádhernými palácmi. Najlepší spôsob, ako ho preskúmať, je plavba na gondole alebo vaporetto (vodnom autobuse). Plavba po gondole sa pohybuje od 80 do 120 eur. 

Jednoznačne najnavštevovanejšia časť je Most Rialto (Ponte di Rialto) najstarší a najznámejší most cez Veľký kanál, ponúkajúci krásne výhľady a množstvo obchodov.
















OÁZA ODDYCHU PRI BENÁTKACH? 


Lido di Venezia, známe jednoducho ako Lido, je dlhý a úzky ostrov oddelený od Benátok benátskou lagúnou. Jeho krásne pláže, elegantné vily a bohatá história robia z Lida obľúbenú destináciu pre turistov aj miestnych obyvateľov. Dostanete sa sem pomocou vaporetta a keď sme pritom odporúčam vám zakúpiť si lístok na celý deň v cene za 25 eur, isto sa vám to oplatí. 

Lido sa môže pochváliť jedným z najstarších golfových klubov v Taliansku. Každoročný filmový festival, ktorý sa koná koncom augusta a začiatkom septembra, priťahuje filmové hviezdy, režisérov a fanúšikov z celého sveta.  Ponúka kombináciu verejných a súkromných pláží, kde si môžete prenajať ležadlá a slnečníky pre dokonalý relax. 

Lido di Venezia je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú kombináciu kultúry, oddychu a prírodnej krásy. Či už prichádzate na filmový festival, vychutnať si pláže alebo objavovať historické pamiatky, Lido ponúka niečo pre každého.

Pláže sú naozaj čisté. Jedine čo vás môže prekvapiť sú drzé čajky, miestny obchodníci ale niekedy ten slnečník proste poslúži. More bolo pomerne teplé a pláže plné mušlí. Slnko krásne hrialo takže čo si priať iné. 

Jedlo je tu výborne, chutná pizza, paradajkové pomodoro všade, bruschetta, bazalka a perfektné tagliatelle. No niet čo dodať, iba, že káva a na večer víno bolo len zlatou bodkou na záver. 






Verím, že aj vy máte svoje krásne leto v štýle - život podľa seba. Určite som v tomto článku neobsiahla všetko čo Benátky a Taliansko ponúkajú, ale highlights som myslím vystihla. 


by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára