F Klenot Rakúskych Álp? Ľadovec Dachstein - ŽIVOT PODĽA SEBA

Klenot Rakúskych Álp? Ľadovec Dachstein

 



Tento rok sme si povedali, že opäť v lete dáme hory. Už sa to stalo takou príjemnou tradíciou. A tak sme to tento rok aj dodržali. Ale zmenili sme trošku lokál. Každoročne chodievam do Vysokých Tatier. Teraz som si povedala, že chce to proste zmenu. A tak sme navštívili Rakúske Alpy. 



Mali sme niekoľko zastávok, vyberiem tie najzaujmávejšie. Dedina Hallstatt, ľadová jaskyňa, ľadovec Dachstein. A to všetko cez cestovnú kanceláriu - CK PRIMA TRAVEL. Služby má na dobrej úrovni, sprievodcovia vždy vedia všetko, podávajú informácie v dobrej kvalite, pohotovo s pohodlia domova si viete všetko vybaviť. Jedna z veľmi dobrých cestovných kancelárií. Poďme ale k nášmu výletu. 

Navštívili sme malebnú dedinu Hallstatt, ktorá je právom považovaná za jednu z najkrajších dedín na svete! Nachádza sa v Rakúskych Alpách, pri brehoch jazera Hallstätter See, a je zapísaná na zozname UNESCO. 


Čo vidieť v Hallstatte?



Historické centrum

Prejdite sa úzkymi uličkami starého mesta, kde nájdete tradičné drevené domy, malebné kaviarne a butiky. Užite si atmosféru minulých storočí a nádherný výhľad na jazero a okolité hory. Veľmi veľa stánkov so suvenírmi. Menšie pekárničky, či reštaurácie dotvárajú ráz mestečka. 

Kostol Nanebovzatia Panny Márie - Tento gotický kostol zo 16. storočia je známy svojimi nádhernými freskami a unikátnou kostnicou, kde nájdete okolo 1200 lebiek, z ktorých mnohé sú zdobené a datované. Táto kostnica však podľa mňa nie je pre každého. 

Soľné bane - Hallstatt je známy aj svojimi soľnými baňami, ktoré sú jedny z najstarších na svete. Môžete sa vydať na fascinujúcu prehliadku, ktorá vás zavedie hlboko do hôr a dozviete sa viac o histórii ťažby soli, ktorá siaha až do praveku. A to pozemnou lanovkou "zubačka" priamo na vrchol Hallstattu, kde máte krásnu vyhliadku aj celú expozíciu. Cena lanovky aj s exkurziou je cca 40 eur. 

Lodné výlety po jazere Hallstättersee - Užívajte si pokojnú plavbu po jazere, kde môžete obdivovať nádhernú prírodu a panorámu Hallstattu. Lodné výlety ponúkajú skvelý spôsob, ako spoznať okolie a získať nezabudnuteľné zážitky. Veľmi krásny zážitok, cena lístka na osobu 15 eur. 


Hallstatt má dlhú a bohatú históriu, ktorá sa datuje až do doby železnej. Toto obdobie je známe ako "Hallstattská kultúra" a odhaľuje dôležitosť ťažby soli, ktorá priniesla tomuto regiónu bohatstvo a prosperitu. Mesto bolo nepretržite obývané viac ako 7000 rokov, čo z neho robí jedno z najstarších stále osídlených miest na svete.

A to je len zlomok aktivít, ktoré môžete robiť v tomto neskutočne krásnom kúte Zeme. Darmo aj Číňania si spravili vernú kópiu tejto krásnej dediny v svojej krajine. 








Nasledujúca lokalita je samotný ľadovec Dachstein. Za mňa a mnohých iných je to perla Rakúskych Álp. 

Ľadovec Dachstein je jedným z najimpozantnejších prírodných divov Rakúskych Álp a predstavuje obľúbenú destináciu pre turistov a milovníkov prírody. Tento ľadovec sa nachádza v pohorí Dachstein, ktoré je súčasťou Severných vápencových Álp, a ponúka nezabudnuteľné zážitky v každom ročnom období.


Prírodná krása, geológia a atrakcie na ľadovci? 


Dachstein je známy svojou dramatickou krajinou, ktorá zahŕňa strmé vrcholy, rozsiahle ľadové polia a hlboké doliny. Hlavnou geologickou zložkou tohto regiónu je vápenec, konkrétne uhličitan vápenatý - CaCO3, ktorý tvorí základ celého masívu. Tento vápenec je výsledkom miliónov rokov sedimentácie morských organizmov a vytvára jedinečnú topografiu, ktorá je domovom pre množstvo jaskýň a krasových útvarov.

Jednou z najvýznamnejších čŕt ľadovca Dachstein je jeho celoročná zasneženosť. Aj počas letných mesiacov môžete na Dachsteine nájsť sneh, čo z neho robí obľúbenú destináciu pre zimné športy aj v lete. Lyžovanie, snowboarding a turistika na snežniciach sú tu možné počas celého roka, čo láka športovcov a turistov z celého sveta.

Jednou z najfascinujúcejších atrakcií je Dachsteinská ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške približne 2 700 metrov. Jaskyňa je plná nádherných ľadových útvarov, ktoré sa neustále menia v závislosti od ročných období. Návštevníci môžu absolvovať prehliadky s odborným sprievodcom, ktorý im priblíži geologickú históriu a zaujímavosti tejto jedinečnej ľadovej svätyne. A o tejto jaskyni bude ešte reč v článku. 

Vyhliadka "5 Prstov" je ďalšou neprehliadnuteľnou atrakciou, ktorá ponúka úchvatné panoramatické výhľady na okolitú krajinu. Táto vyhliadka je postavená na vyčnievajúcej skalnej plošine, ktorá pripomína päť prstov. Každý "prst" poskytuje iný pohľad na krajinu pod ním a je vybavený rôznymi zaujímavými prvkami, ako sú sklenené podlahy a informačné tabule. Výhľad z "5 Prstov" je jedným z najlepších v celých Alpách a rozhodne stojí za návštevu.

Lanovkou sa viete dostať až na samotný vrchol, pre dospelého človeka je to cca 60 eur. a Idete v podstate 2 lanovkami, z jedným prestupom. A pozor na samotnej ceste je len jeden stĺp, ktorý ale pri prechode lanovky jemne vhupne. Dá sa to vydržať ale poriadne to s vami vhupne, nasleduje ale smiech a dobrá nálada, všetkých ľudí. 











Dachsteinská ľadová jaskyňa - Tajomstvá skryté v ľade a vápenci? 


Dachsteinská ľadová jaskyňa je jedným z najfascinujúcejších prírodných divov Rakúskych Álp. Nachádza sa v pohorí Dachstein, ktoré je súčasťou Severných vápencových Álp. Tento región je známy nielen svojou krásou a turistickými atrakciami, ale aj bohatou geologickou históriou. Nachádza sa na medzistupienku a prestupe v lanovkách. Od lanovky je to 20 minút cesty pomerne strmím kopcom smerom hore. Cesta dá celkom zabrať a je lemovaná náučnym chodníkom - rastliny.  

Dachsteinská ľadová jaskyňa sa nachádza v nadmorskej výške približne 2 700 metrov a je jednou z najväčších a najpôsobivejších ľadových jaskýň v Alpách. Jaskyňa je otvorená pre verejnosť od jari do jesene a ponúka návštevníkom jedinečný pohľad na svet ľadu a skál.

V jaskyni nájdete nádherné ľadové stalaktity, stalagmity a ľadové steny, ktoré sa neustále menia v závislosti od teploty a ročných období. Tieto útvary vznikajú z vody, ktorá presakuje cez vápenec a následne zamŕza. Prehliadky jaskyne sú vedené skúsenými sprievodcami, ktorí návštevníkov oboznámia s geologickou históriou, tvorbou ľadových útvarov a významom jaskyne pre vedu a výskum.

Ľadovec Dachstein je jedným z najväčších ľadovcov v Rakúsku a pokrýva oblasť približne 8 km². Jeho masívna ľadová masa je výsledkom tisícročí akumulácie snehu, ktorý sa pod vplyvom tlaku mení na ľad.

Vďaka svojej nadmorskej výške a klimatickým podmienkam je ľadovec Dachstein pokrytý snehom a ľadom po celý rok. To umožňuje turistom a lyžiarom využívať zimné športy aj počas letných mesiacov.

Na ľadovci môžete okrem lyžovania a snowboardingu vyskúšať aj pešiu turistiku, lezenie a paragliding. Pre tých, ktorí hľadajú menej adrenalínové zážitky, sú k dispozícii vyhliadkové lanovky a prechádzky po nádherných ľadových poliach.

Pohorie Dachstein je tvorené prevažne z vápencových skál, ktoré sú výsledkom miliónov rokov geologických procesov. Vápenec (uhličitan vápenatý, CaCO3) vznikol sedimentáciou morských organizmov, ako sú koraly a lastúrniky, na dne starodávnych oceánov.

Počas miliónov rokov sa tieto usadeniny stlačili a skameneli, čím vytvorili mohutné vápencové masívy, ktoré dnes tvoria Dachstein. Procesy, ako sú tektonické pohyby a erózia, formovali tieto skaly do dnešnej podoby, vrátane mnohých jaskýň a krasových útvarov. Vápencové pohoria sú známe svojimi krasovými formáciami, ktoré vznikajú v dôsledku chemického zvetrávania vápenca. Voda, ktorá presakuje cez vápencové skaly, rozpúšťa uhličitan vápenatý a vytvára tak jaskyne, podzemné rieky a ďalšie krasové útvary.

Dachsteinská ľadová jaskyňa a samotný ľadovec sú nielen prírodnými divmi, ale aj dôležitými vedeckými lokalitami. Štúdium ľadových a vápencových formácií poskytuje cenné informácie o klimatických zmenách, geologických procesoch a histórii Zeme.

Cena je v rámci lanoviek už spomínaných cca 60 eur, osoba. Za jaskyňu je to momentálne 17 eur. A určite odporúčam vám ju navštíviť. Fantastická prehliadka, súzvuk hudby, svetla a ľadovca je jedinečný. 












Majestátnosť a jedinečnosť tohto miesta je úžasná. Návštevu vrelo odporúčam, je to úžasne, aj pre rodiny s deťmi, turistika či len prechádza na ľadovci je v lete neskutočný zážitok. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára